Management en Strategie, houd het simpel!

Minstens net zo Nederlands als de tulp, is Johan Cruijff. Niet alleen was hij één van de allerbeste voetballers ter wereld, hij had bovendien een aangeboren gevoel voor management. Zijn uitspraken worden vaak lacherig geciteerd, maar als je er werkelijk over nadenkt, zie je dat deze autodidact niet voor niets één van ’s werelds grootste voetbalcoaches was. Het klinkt allemaal zo zalig simpel en eigenlijk is het dat ook. Management, strategie, tactiek en operatie, het zijn geen moeilijke begrippen en dus moet je het ook niet moeilijker maken dan nodig. Johan Cruijff was een kampioen in het gewoon zeggen zoals het is. En echt niet omdat hij uit dit tulpenlandje kwam, wij houden van Johan Cruijff omdat hij was zoals hij was.

De basis van wat je doet, is weten wat je doet. Nu doen we vaak maar wat.

Johan Cruijff

Ondanks vele andere mooie uitspraken van hem, is dit onze favoriet. Dit is de essentie van strategische planning, van verstandig zaken doen met de blik op de toekomst. Weten wat je doet, moeilijker moet je het dan ook niet maken.

Robbert Boonk

Tulip Strategy, The FutureProof Company

Onze naam

Tulip Strategy dankt haar naam aan de Hollandse uitstraling en de boeiende historie van deze mooie bloem. De tulp komt van oorsprong uit het Ottomaanse Rijk en is pas na een lange reis door Afrika en Europa per ongeluk in Nederland terecht gekomen. In 1634 startte in ons land een bizarre ontwikkeling op de markt van tulpenbollen. De prijzen schoten, zonder werkelijk aanwijsbare reden naar astronomische hoogten. Een record was de verkoop van de beroemdste tulpenbol, de Semper Augustus. Deze werd in Haarlem voor 6000 gulden verkocht, de toenmalige prijs van een grachtenhuis. Het gemiddelde jaarinkomen in die tijd was 150 gulden.

Weten wat je doet

De tulpenmanie wordt door economen gezien als de eerste speculatie bubbel in de wereldgeschiedenis. Enkelen hebben er toen enorm van geprofiteerd. De meesten hebben echter het succes betaald van die enkelen. Hoe kun je de kans zo groot mogelijk maken om bij de winnaars te zitten en niet bij de betalers? Door te weten wat je doet, en niet door maar wat te doen.

Maar hoe weet je nu wat je moet doen? Door na te denken over die toekomst, over scenario’s en over trends. Door te luisteren naar mensen die er een idee over hebben en door te lezen wat er allemaal over geschreven staat. Waarover? Over uw branche, uw business en uw leven.

Winnaar of betaler?

Zou die tulpenmanie te voorspellen zijn geweest? Waarschijnlijk niet. Maar je had wel bij het begin kunnen zijn om er dan van mee te profiteren. Door je ogen en oren open te houden voor veranderingen, kun je beter inschatten wat er gaat gebeuren. Dat is weliswaar nooit een zekerheid want: De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn. (Johan Cruijff). Maar het hebben van een visie over je eigen toekomst, voorkomt dat je maar wat doet. Want dan doe je wat een ander voor je heeft bedacht en word je een ‘betaler’.

Tulip Strategy – Wassenaar – The Netherlands  –  +31(0) 653 197040

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2022 Tulip Strategy - The FutureProof Company

Log in with your credentials

Forgot your details?